Новини

Новото интервю за AndroidBG с @dessyteneva

Както всеки Петък, така и днес, ви разказвам историята на някои от потребителите на AndroidBG. За сега все още се запознаваме с хората от екипа на сайта. Постепенно разбираме как се е развил форума през годините и как го е преживял всеки един. Виждаме с какво се занимават всеки ден и какви задължения имат.

 

Днес в изповедалнята е @dessyteneva  dessyteneva.jpg


Luba6ky: Здравей, dessyteneva
Благодаря ти за това, че отдели време, за да дадеш това интервю за фенове на сайта.
Разкажи ни малко, как започна да се занимаваш с телефони и кой беше първия ти умен телефон?
 
dessyteneva: Здравей, благодаря за предоставената възможност!
Да ти кажа честно не помня как започна всичко. Aз винаги съм се интересувала от техника и специално от телефони, сменях ги често и винаги откривах по нещо интересно. Четях много и с нетърпение очаквах всяка иновация. Първия ми умен телефон дойде сравнително късно и беше Samsung Omnia с Windows Mobile. Бях влюбена в дизайна му и денонощно се занимавах да му търся нови интересни приложения. Тогава не беше толкова лесно, четях наред в чужди сайтове, резолюцията му беше нестандартна … въобще всичко се постигаше с много труд и инат. Скоро след това, ровейки се, прочетох за новата операционна система Android и започнах да се моля да я портнат за моя телефон.
 
 
Luba6ky: И какво е нещото, което те привлече повече в Android OS?
 
dessyteneva: Най-вече принципа на самата операцонна система. Тогава нямаше такава фрагментация и идеята беше, че всичко ще става за всички апарати. Звучеше като сбъдната мечта след всички мъки с уиндоуса.Започнах да си мечтая за телефон с Android, още повече, че тогава се подготвяше и пускането на първия модел от любимата ми марка Samsung. Исках го, наистина го исках и когато от Мтел обявиха, че го пускат решението беше взето.
 
 
Luba6ky: Разкажи ни малко за първите ти дни във форума. Как разбра за AndroidBG.com? С каква нагласа си направи регистрацията , какви бяха очакванията ти и оправдаха ли се?
 
dessyteneva: Във форума попаднах съвсем случайно. Бях си поръчала вече телефона и чаках да го доставят по магазините, като търсех непрекъснато някаква информация, така се регистрирах в AndroidBG. Попаднах в един нов за мен свят. И преди съм писала по форуми, но тук някак си се почувствах като у дома си, хората бяха мили и отзивчиви, приеха ме добре и отговаряха на безкрайните ми въпроси с огромно търпение. Нямах някакви особени очаквания, но бях очарована и реших да поостана … и така вече повече от три години 🙂
 
 
Luba6ky: В началото беше ли голям новобранец в тази област или това, че си имала и преди смартфон бе в плюс?
 
dessyteneva: В началото бях абсолютен новобранец, всичко беше ново и различно – единствено магарешкия ми инат, многото четене и помощта на колегите ми помогнаха да се ориентирам. Беше ми безкрайно интересно, откривах една нова вселена …
 
 
Luba6ky: Добре, след като се поошлайфа с андроидчетата какво? Започна да помагаш на другите или … ? Какво те накара да останеш редовен потребител?
 
dessyteneva: Започнах да го правя неусетно, просто след като вече бях попила полезната информация я споделях с тези, които идваха след мен и задаваха своите въпроси. Правя го и до сега, нищо не се е променило. Времето минава неусетно, никога не съм се замисляла дали съм редовна или не, просто влизам във форума и чета. Преди можех да прочета всичко ново на веднъж, сега вече отдавна не смогвам, въпреки че съм тук във всяка свободна минута  :-).
 
 
Luba6ky: Казваш, че над 3 години си част от това общество. Какво е по-различното от преди и сега в новопостъпващите? Хората стават ли по-любознателни или чакат всичко да им се сдъвче?
 
dessyteneva: Да, правилната дума е общество и като във всяко едно общество хората са различни, има и много любознателни, които бързо напредват и започват да се включват и да помагат. Има и такива, които чакат на готово. Всеки се нуждае от индивидуален подход, не мога да ги сложа под общ знаменател.
 
 
Luba6ky: По ли е добре като им се помага или като ги оставиш да четат сами? Кой е правилния метод за помощ?
 
dessyteneva: Никога няма да забравя от къде съм тръгнала самата аз, никога не отказвам помощ, естествено , когато ми е във възможностите. Не знам дали е правилно, опитвам се да насочвам хората къде да четат, но и същевременно да им обясня лесно и разбираемо нещата, така че да не ги е страх да пробват.Доста често ми се налага да помагам и онлайн. Приятно е после да видиш резултата, а едно простичко човешко „Благодаря“ топли сърцето и в най-студените дни!
 
 
Luba6ky: А лесно ли е да си от страната на помагащия? Все пак тук всичко е с писане. Човека с проблем не е пред теб, телефона също?
 
dessyteneva: Не е лесно, никак даже, защото същевременно нося и отговорност за това, което съветвам човека отсреща. Никога не говоря наизуст, ако нямам изпробвано решение на конкретния проблем, предпочитам да го насоча към друг колега, който е по-компетентен в тази област. Няма нерешими проблеми, защото много хора се включват и накрая общите усилия винаги дават резултат.
 
 
Luba6ky: Добре, ти си помагала на форума, а той има ли с нещо, което да ти е помогнал. Научи ли нещо тук?
 
dessyteneva: О, да, разбира се-форума ми даде много! Научи ме да бъда отговорна, да бъда част от екипа, а не самостоятелна бойна единица, но и същевременно да поемам отговорности и да взимам решения. Тук имам много приятели, някои от които наистина много ценни за мен! Приятелствата онлайн се пренасят и в живота и знам, че каквото и да се случи мога да разчитам на тях!
 
 
Luba6ky: Разкажи ни малко за постъпването ти в екипа.
 
dessyteneva: Това го помня кристално ( хаха )! Една сутрин влизайки във форума установих, че имам нови бутони и възможности, обхвана ме паника! Писах на @admin с молбата веднага да ми махне правата. Наистина ме беше страх да не объркам нещо. Беше му нужна голяма доза търпение да ме успокои и да ме убеди, че няма нищо страшно, че не е задължително да правя нещо, просто като видя нещо нередно мога да го коригирам. Съгласих се с уговорката да го тормозя при всеки възникнал въпрос и ако не се справям да ме махне на мига! Така попаднах в този прекрасен екип, тогава нещата бяха много по-различни, бяхме като семейство, малко , но задружно. Спомням си с умиление за тези дни!
 
 
Luba6ky: Кое беше най-трудно в началото?
 
dessyteneva: Най-трудна беше техническата част – самата специфика на работата, докато събера смелост да пробвам и да действам сама, иначе всичко друго си беше по старо му, продължих да си пиша и да се старая да добавям нова информация.
 
 
Luba6ky: Какво смяташ, че видяха в теб, за да ти предложат такава позиция?
 
dessyteneva: Наистина не знам как да ти отговоря. Благодарна съм за гласуваното доверие и всеки ден и час работя , за да го оправдая, а какво точно е видял в мен само @admin може да каже, ако си спомня (хаха)!
 
 
Luba6ky: Какво е най-важното качество, което трябва да притежава потребител, за да стане част от този екип?
 
dessyteneva: Всеки от нас има различни качества и всеки допълва екипа със своите умения. Може би най-важното е любовта към форума и желанието да го развиваме и да го правим все по-добър и уютен за потребителите с всеки изминал ден.Упоритостта и постоянството също са важни, както и реалната преценка и умението да намериш пътя към хората,  да реагираш правилно в конкретната ситуация, а не на последно място и силата да се извиниш, ако допуснеш грешка и да продължиш напред! Ние сме хора като всички останали, няколкото бутона повече не ни правят повече или по-малко, просто освен приятното прекарване тук имаме и някои задължения и отговорности …
 
 
Luba6ky: Колко време прекара като модератор, преди да станеш админ?
 
dessyteneva: Честно казано вече не помня колко време съм била модератор, сякаш е цяла вечност. По-скоро не мога да си спомня времето, когато бях обикновен потребител, толкова отдавна беше … За мен е чест, най-малкото защото съм единствената жена в екипа!
 
 
Luba6ky: Кое е по-лесно, да си админ или модератор?
 
dessyteneva: Няма особена разлика. И двете са огромна отговорност, затова понякога ми е мъчно, когато някой се оплаква от член на екипа, без да види всичко, което правим отчита само моментната грешка или просто не е съгласен с нашето мнение …
 
 
Luba6ky: Съжаляваш ли за нещо откакто стана част от форума?
 
dessyteneva: Не, никога не съм съжалявала дори и за момент. Форума неусетно стана част от живота и всекидневието ми, неразделна част при това …
 
 
Luba6ky: Като един от най-редовните потребители, разкажи какво правиш във форума и как ти минава деня?
 
dessyteneva: О, това е доста трудно – рутинната работа свързана с почистване и следене на обявите, отделно се стремя да следя и темите и съответно да се включвам, когато мога. Форума се развива всеки ден, ако случайно не мога да вляза повече от няколко часа , после трудно наваксвам и е почти невъзможно да изчета всичко, затова съм онлайн във всяка свободна минута  :-).
 
 
Luba6ky: Кои са най-големите проблеми, пред които се налага да се изправяш всеки ден?
 
dessyteneva: Не мога да кажа, че има някакви кой знае какви проблеми. Всичко е рутина – следим за спазването на правилата предимно, насочваме новите колеги към правилното място, където да си зададат въпросите, опитваме се да бъдем полезни … А и знам, че екипа е зад гърба ми, когато сме заедно няма нерешими проблеми!
 
 
Luba6ky: От скоро пишеш и в блога. Как ти се струва тази нова задача?
 
dessyteneva: Не я приемам като задача, а по-скоро като удоволствие, за съжаление не ми остава много време за писане, но определено е интересно предизвикателство!
 
 
Luba6ky: Какво означава Members Advocate, под аватара ти?
 
dessyteneva: Това ми е подарък от колегата, който винаги е до мен в трудни моменти, на когото мога да разчитам безрезервно! Изразява оценката му за работата ми с потребителите и стремежа ми да разрешавам проблемите им … Титлата изразява начина ми на мислене, стремежа ми да намеря правилния индивидуален подход към всеки един и да оправя възникналите недоразумения …
 
 
Luba6ky: Има ли нещо, което да ти липсва във форума?
 
dessyteneva: Има може би някои технически неща, които могат да се променят в бъдеще, нова платформа с нови възможности и опции. Иначе нищо не ми липсва, форума живее своя живот, със своите всекидневни радости и проблеми, ние сме една малка извадка от реалното общество със своите нюанси и типажи.
 
 
Luba6ky: Все пак, за един работещ форум трябва и здрав екип. В последно време имате и нови попълнения. Лесно ли се работи като в един екип като този?
 
dessyteneva: Както вече казах с носталгия си спомням за началото, когато екипа беше малък, но сплотен … Сега нещата са доста по-различни, за добро или зло повече хора значат и повече мнения и гледни точки. От една страна така имаме повече възможности, от които да избираме, от друга е доста трудно да се аргументираш и да защитиш мнението си … Важното е, че накрая стигаме до правилното решение, независимо от всичко. Вярвам, че всеки от нас се старае и дава максимума от себе си за форума, просто сме различни и го правим по различен начин.
 
 
Luba6ky: Какво би посъветвала новите, а защо не и бъдещите членове на екипа?
 
dessyteneva: Това е труден въпрос … Аз лично нито за момент не съм забравила от къде съм тръгнала, бих посъветвала може би и колегите никога да не го забравят. Няколко бутона повече ни вменяват само повече задължения, не ни правят по-различни хора! Другото е за доверието, гласувано им от екипа – доказвайте се всеки ден, само така ще се чувствате полезни и удовлетворени от работата си тук! Може би съм доста взискателна, но самата аз имам високи изисквания към себе си, които пренасям и към хората от екипа. Те ме познават и надявам се не се сърдят когато спорим  ;-).
 
 
Luba6ky: А старите?
 
dessyteneva: Старите ли?!? Никога да не изгубват искрата, която създаде всичко това! Колкото и забързано да е ежедневието ни винаги има минутка за любимия форум!
 
 
Luba6ky: Да се върнем пак на темата за телефоните. Какво ползваш в момента и каква ти е любимата марка?
 
dessyteneva: В момента съм с Samsung Galaxy S3, невероятен красавец и същевременно отличен помощник в работата ми, защото в 90% от времето ми се налага да влизам във форума през него!Пристрастна съм, може би! Любимата ми марка е Samsung и с годините съм се убедила, че дори и да не правят идеалните телефони, то точно те са телефоните за мен, най-близо до моите очаквания и винаги в крак с иновациите!
 
 
Luba6ky: Root – да или не?
 
dessyteneva: За мен лично – да, а колкото до конкретния потребител – всеки преценява сам за себе си, спрямо своите нужди, а не защото е модерно телефона ти да е рутнат.
 
 
Luba6ky: Защо според теб всички го искат този Root и какво ти дава той?
 
dessyteneva: Много малко от хората, като че ли осъзнават, че рута не е магическа пръчица, с която да се решат всички проблеми, да се направи от обикновения смартфон суперфон. Root-a само предоставя контрол над операционната система, а това как ще го използва и дали ще ползва пълните възможности зависи от конкретния потребител.
 
 
Luba6ky: Коя ще е следващата машинка и често ли ги сменяш?
 
dessyteneva: Ще видим с какво ще ме изненадат догодина от Samsung, но най-вероятно следващия флагман от Galaxy линията, стига да не е порастнал толкова, че да не се събира в ръката ми (хаха)!Сменям ги когато имам възможност, най-често веднъж годишно. Няма начин да имам всичко което искам, затова се стремя към най-доброто!
 
 
Luba6ky: Както всеки, така и ти имаш друг живот, освен форума. Разкажи нещо за него. Кой се крие зад страшното куче на аватара?
 
dessyteneva: В реалния живот работя в банка, нищо интересно вече 16 години … Страшното куче на аватара ми всъщност е моето голямо бебе. Страшен лигльо, ненаситен на галене и много предан приятел. Той е с мен вече почти седем години. Любимото му нещо е да ме изкара на среднощна разходка, примерно в два часа през нощта, но няма начин. Като всяко друго нещо кучето си има своите добри и не толкова добри страни,които компенсира със своята безрезервна любов!
 
 
Luba6ky: Вече сме към края на 2012 година. Какво би си пожелала за следващата на себе си и на всички, които са част от AndroidBG?
 
 
dessyteneva: Ами освен стандартните пожелания за здраве и щастие бих си пожелала и малко повече спокойствие. Изминалата година беше доста тежка за мен в личен план, дано следващата е по-добра! На потребителите на AndroidBG желая много сбъднати мечти и много нови джаджи, които са си пожелали, а на екипа – много нови креативни идеи и много лични успехи във и извън форума!
 
В заключение искам да ти благодаря конкретно на теб за приноса ти във форума, за неуморната ти работа, за това, че винаги си на разположение 24/7 и като истински супер-герой си навсякъде, за да помагаш! Знам какво ти коства това, така, както знам и, че го правиш от сърце за всички нас!
Благодаря ти!
 

 

Благодаря много на @dessyteneva за хубавите думи и отделеното време! Очаквайте ни и следващата седмица с ново интересно интервю.

 

⇨ Споделете тази публикация: