Новини

Интервю на AndroidBG с @GHOSTFACE

 

 
Здравейте, приятели!
 
Малко се позабравихме и не сме правили интервю на потребител от форума от доста време. Е, днес вече можете да прочете какво сподели с нас един от глобалните ни модератори – GH0STFACE. Той е част от AndroidBG от близо 3 години, а през последните 2 е и модератор. Вижте какво ни сподели за себе си и какви съвети даде на потребителите на Android OS.
 
 
interview-with-ghostface.JPG
 
 

Luba6ky: Здравей, GHOSTFACE!

 
Радвам се, че успя да отделиш малко време за да дадеш това интервю.
Бих искал да кажеш нещо за себе си като начало на нашия разговор. 
 
GHOSTFACE: Здравейте на всички! Казвам се Иво, от Пловдив съм и съм на 31 години. Работя като счетоводител. Хоби са ми технологиите и обичам да се занимавам и да „бъзикам“ всякакви джаджи. От скоро съм и баща с което много се гордея. 
 
 
Luba6ky: Как започна да се занимаваш с Android OS?
 
GHOSTFACE: С Андроид се сблъсках при покупката на първия си телефон. Но причината не беше той, разбира се, защото него си го купих точно заради това, че беше с тази OS. Навсякъде из интернет пространството се сблъсквах с коментари относно бързо развиващата се OS на Google и следях с интерес нейното разрастване. Разбира се, както много хора и аз видях голямо бъдеще и просперитет в Android и реших следващия ми телефон да е именно с него. С физическото навлизане в платформата дойдоха и апетитите ми за знание 🙂
 
 
Luba6ky: Преди ползвал ли си смартфони като Nokia, HTC и т.н.?
 
GHOSTFACE: Да, може да се каже, че съм ползвал. Преди да имам Android телефон имах телефон със Symbian, верният ми до преди известно време SE P1i.
 
 
Luba6ky: Кое те грабна в тази операционна система? 
 
GHOSTFACE: Грабна ме предимно възможността да се модифицира системата почти неограничено. За разлика от другите налични OS на пазара, Android като open source може да претърпява редица модификации, които за съжаление не са възможни при други операционни системи. Това само по себе си може да направи телефона уникален, защото по този начин може дори 2 еднакви по марка и характеристики телефона да бъдат коренно различни и точно това е красотата в Android и точно това беше причината да ме грабне, защото винаги съм искал по някакъв начин да бъда индивидуален и да се отличавам от останалите.
 
 
Luba6ky: Apple не оказа ли някакво влияние върху това към кой телефон да се насочиш?
 
GHOSTFACE: По никакъв начин. Единствено успяха да ме накарат да не се насоча към техен телефон. Нямам лошо мнение за Apple, уважавам ги като компания и стратегия, но няма как да ме грабнат с продукт, който няма да ме отличава по никакъв начин от масите.
 
 
 
Luba6ky: Какво ти е мнението като цяло за тяхната политика и продукти?
 
GHOSTFACE: Маркетинговата им политика е ненадмината, в това спор няма. Като цяло много компании могат да се учат от тях на пазарно и корпоративно поведение. Правят качествени продукти, но просто те не са в моята кръвна група.
 
 
Luba6ky: Според теб кой владее пазара на смартфони в България – Apple или Android?
 
GHОSTFACE: При всички положения мисля, че вече Android държи всички челни позиции в този сектор. Особено голям е и факторът, че на пазара има много достъпни телефони с Android OS.
 
 
Luba6ky: Какъв беше първия ти Android телефон и как се ориентира към продуктите на Sony?
 
GHOSTFACE: Първият ми телефон с Android беше Xperia x10i, все още верен спътник в живота. Още от крехка възраст обичам продуктите на Sony. От както след проба на различни марки телефони, сред които Philips ( Savvy ), Siemens ( C35i, SL45 ) и няколко други модели на Siemens, които не помня, Nokia (5110), попаднах на първия си Sony (Ericsson) T610. От тогава съм неизменно със Sony (Ericsson) телефони (в т.ч. T610, W850, P1i). Съответно после съм употребявал/м Xperia mini, Xperia S, Xperia tipo. Също така преди близо 2 години се сдобих и с първия си таблет – Asus Transformer TF101. Установих, че това е моята марка за телефон и не съм изневерявал. Преди всичко харесвам дизайна на техните продукти. Вдъхновени са сякаш от японската история и култура, които аз обожавам.
 
 
Luba6ky: Какво търсиш в един телефон? Кое има по-голяма тежест при избора ти на смартфон – хардуер или софтуер?
 
GHOSTFACE: Дизайн 🙂 Това е първото нещо, на което се спирам. Все пак човек първо възприема със сетивата си. От хардуера и софтуера, залагам повече за софтуера, защото хардуера в днешно време го изпреварва доста и дори да си купиш някоя машина с по-стар хардуер, той все още ще е актуален и ще върши изцяло работата за която си взел Smartphone.
 
 
Luba6ky: Няма как да не подхванем и темата за нашия любим сайт. Как разбра за него и какви ти бяха първите впечатления от обстановката?
 
GHOSTFACE: За AndoridBG разбрах от….Google 😀 Както споменах, преди още да си купя първия Андроид четях в XDA за развитието на платформата. Също така, в последствие на тях се дължат и моите познания в областта на Android. Чак 3 месеца след покупката ми, се сетих да видя дали имам български съмишленици и така Google ме доведе тук. Първите ми постове бяха в помощ на новите колеги, които все още не знаеха какви са възможностите на тези телефони. В кръвта ми е да помагам, когато имам възможност и това не изключва този форум.
 
 
Luba6ky: Кога започна да се занимаваш по-активно с него и какво те подтикна да го направиш?
 
GHOSTFACE: По-активно започвах да се занимавам след като видях, че потребителите, които имат като моя телефон не са малко, което е предпоставка за повече коментари/въпроси/решения. Така помощта към форумът ме увлече и започнах да отделям доста време в съвети, коментари и комуникация като цяло с колеги.
 
 
Luba6ky:  С времето си се превърнал в една от движещите сили на Sony разделите във форума. Трудно ли се поддържат толкова много телефони и потребителски въпроси? Колко време ти отнема работата във форума, за да може всичко да е наред?
 
GHOSTFACE: В началото телефоните на Sony не бяха толкова много и не беше трудно да се следи всичко. С напредване на времето започнаха да излизат нови и нови, увеличавайки и съответните потребители и теми. Вече не е толкова лесно човек да огрее навсякъде, особено с моето натоварено ежедневие напоследък. В последните месеци за съжаление не ми остава повече от 30-60 мин за форума на ден, но аз съм доволен от потребителите на Sony раздела, които не ми дават възможност да бъда „строг“ и „лош“ 😀 Както и в началото, повече внимание обръщам на самите потребители и техните проблеми, отколкото в търсене на нарушения и наказания. 
 
 
Luba6ky: Както се вижда, ти си и модератор преди всичко. Разкажи малко повече за издигането ти до това ниво. Искаше ли да станеш такъв или се съгласи, защото са ти предложили?
 
GHOSTFACE: Не помня точно кога се случи … може би в началото на 2011г. Помня само, че имах между 400-500 поста. Бяха минали няколко месеца откакто бях станал редовен потребител. Не съм изявявал сам желание за модераторство пред никого. Явно някои от тогавашните Администратори/Модератори са забелязали желанието ми да помагам и така дойде предложението от @admin. Останах много учуден, защо точно аз. Все пак имаше колеги във форума с много повече „стаж“ и може би знания, но така са преценили. Аз с радост приех отговорността да наглеждам Sony разделите. С течение на времето ме направиха и Глобален модератор.
 
 
Luba6ky: Как се чувстваш като част от този екип? Лесно ли се взимат важните решение и как ти се вижда комуникацията с останалите колеги?
 
GHOSTFACE: Чувствам се чудесно! Радвам се, че мога да работя с тях. Важни решения винаги се взимат трудно, независимо дали във форума или по принцип. Екипът е добър и всеки се старае да дава максимум от себе си. Аз лично се чувствам малко длъжен към тях, защото в последно време никак нямам възможност да им помагам.
 
 
Luba6ky: Има ли нещо, което да ти тежи, прекарвайки времето си във форума? Има ли неща, които да те дразнят, такива, които би искал да промениш или подобриш?
 
GHOSTFACE: Да ми тежи … не. Именно за това съм тук, за да се разтоварвам и да си прекарвам приятно. Достатъчно проблеми и тежки моменти има в живота на човек, че да си търси такива и във форума. Това е място където всеки може да си „загуби“ времето приятно и да контактува с хора близки до неговите интереси и разбирания. Относно дали искам да променя нещо … не бих казал. Просто ми се иска като цяло потребителите да спазват по-добра форумна култура, но това идва от нашия си български манталитет и трудно може да изкорени.
 
 
Luba6ky: Следейки всичко, което се случва, без съмнение си забелязал много пропуски на новите Android потребители. Какви са най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват те и какво е нещото или нещата, на които трябва да наблегнат?
 
GHOSTFACE: Няма как човек да е роден научен. Всеки започва от някъде и от дребните неща. Едни имат елементарни проблеми, други по-сериозни. Общо взето на повечето неща вече е давано решение във форума, но всеки бърза и не иска да отдели малко време в четене и търсене на причините. Най-честите въпроси, които се задават са свързани с функционалността на Android и разбира се на следващо място с руутвания и перфлашвания. Трябва, преди всичко, да наблегнат на четенето и осмислянето, защото повечето неща са във важните теми във форума. Голям проблем на потребителите е, че те не схващат, че всички Марки/Модели работещи под Андроид имат един и същ принцип на работа и ако искат да разберат и/или да намерят някакъв отговор, на него може да е отговаряно не само в раздела на дадения Модел, а също в разделите за други Марки/Модели. Просто трябва да се ползва по-усилено търсачката на форума.
 
 
Luba6ky: Няма как да не се е случвало някой да ти благодари за това, че си му помогнал и т.н. Какво е усещането в такава ситуация?
 
GHOSTFACE: С няколко думи: Чувствам се удовлетворен! Това по някакъв начин осмисля „изгубеното време“ във приказки и четене из форума.
 
 
Luba6ky: Вероятно имаш и чести спречквания с потребителите. Наистина, често ли се случва и на какво се дължи, според теб?
 
GHOSTFACE: Не, напротив. Никак не са чести спречкванията. Не съм конфликтна личност и гледам ако има възможност да се заобиколи по всевъзможен начин някакъв проблем с някой.
 
 
Luba6ky: Ако трябва да подредиш Sony, Apple, Samsung, HTC, LG и Motorola във възходящ ред, как би изглеждал той?
 
GHOSTFACE
 
1. Sony
2. Samsung, HTC, LG, Motorola
2.1. Apple 
😉
 
 
Luba6ky: За или против Root?
 
GHOSTFACE: За Root и за отключен Bootloader!!! Тези 2 неща ти дават почти неограничени възможности на софтуера, а до някъде и на хардуера.
 
 
Luba6ky: Едва ли AndroidBG е всичко за теб. Разкажи малко за личния си живот и с какво обичаш да се занимаваш.
 
GHOSTFACE: В момента съм на 31 години, женен за прекрасна жена и от 10 месеца съм татко на очарователен син. Именно с това е свързано и липсата на свободно време ( няма под ръка баби да помагат ). Както споменах, аз съм счетоводител и когато не се занимавам със служебни задължения обичам да мързелувам ( липсва ми това много напоследък ). Домошар човек съм, мога по цели дни да прекарвам пред телевизора/компютъра гледайки някой готин филм или предаване. Обичам да готвя и често се случва аз да поемам домакинските задължения. Експериментирам много в кухнята. Фен съм на черната музика. Не на последно място много обичам да пътувам и да опознавам нови места. Мечтата ми е някой ден да посетя Япония, защото обожавам тяхната история, култура, ценности и дух.
 
 
Luba6ky: Какво би пожелал на всички читатели и фенове на AndroidBG?
 
GHOSTFACE: Здраве за тях, семейството им и техните телефони.

 

 

Благодаря отново на @GHOSTFACE за отделеното време и изчерпателните отговори. И ние желаем много здраве на теб и цялото семейство!

⇨ Споделете тази публикация: