Новини

Snapdragon 8 Gen 2 – новия чипсет от висок клас на Qualcomm 

Новия мобилен флагмански чипсет Snapdragon 8 Gen 2 предлага подобрена производителност спрямо предшественика си. Той се произвежда по 4-нанометров процес, разполага с 8-ядрен процесор, който обещава 35% по-висока производителност и 40% по-висока енергоефективност. Подобренията са спрямо Snapdragon 8 Gen 1, а не Snapdragon 8+ Gen 1. Основното най-мощно ядро ARM Cortex-X3 работи на 3.19 GHz, има 2 производителни Cortex-A715 ядра на 2.8 GHz, още 2 производителни ядра Cortex-A710 на 2.8 GHz и 3 енергоефективни ядра на 2.0 GHz.

Освен това в него е добавена и поддръжка за LP-DDR5X RAM до 4200MHz и UFS 4.0 по отношение на паметта за файлове. Новият графичен ускорител Adreno пък ще достави до 25% по-висока производителност и с 45% по-добра ефективност. Чипсетът включва и поддръжка на технологията за проследяване на лъчи (ray tracing), както и Vulkan 1.3. От Qualcomm твърдят, че той ще може да извършва 4.35 пъти по-бързо изчисления с изкуствен интелект. 

Благодарение на Snapdragon X70 модема ще може да използват едновременно две 5G мрежи, както е предвидена поддръжката на технологията Wi-Fi 7, която тепърва ще набира популярност.  Смартфоните със Snapdragon 8 Gen 2 могат да имат 200МР камери, QHD+ дисплеи и да записват видео с 8K резолюция. 

Първите модели със Snapdragon 8 Gen 2 се очакват преди края на годината. Има вероятност такива устройства да представят Asus ROG, Honor, iQOO, Motorola, nubia, OnePlus, Oppo, Red Magic, Sharp, Sony, vivo, Xiaomi, Meizu и ZTE.

Източник

⇨ Споделете тази публикация: